Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Μια δεύτερη ματιά στην ασφάλεια στην Παραγωγή ( Μέρος Α’):

Posted in Νέα-Ανακοινώσεις, Visits: 2375, Print this page: Print

« Μην μιλάτε μόνο για κουλτούρα ασφάλειας αλλά δείτε τους πραγματικούς κινδύνους.»

Μια νέα έκθεση από την Haley & Aldrich περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα πρόληψης  κινδύνου αντί να στηρίζονται αποκλειστικά σε μια νοοτροπία συμμόρφωσης με την ασφάλεια.

Για τους περισσότερους κατασκευαστές, το μότο εργασίας είναι "πρώτα η ασφάλεια". Αλλά τι σημαίνει αυτό; Για ορισμένους, πρόκειται για την εφαρμογή διατάξεων ασφαλείας και αυτοματισμού, όπως κουρτίνες, διακόπτες διακοπής &  έκτακτης ανάγκης και ρομπότ συνεργασίας. Αλλά υπάρχει μια ολόκληρη κουλτούρα ασφάλειας που πρέπει να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί στους  χώρους  παραγωγής  του εργοστασίου.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ψυχολογία πίσω από την ασφάλεια. Μια κουλτούρα ασφάλειας πρέπει να αγκαλιάζεται όχι μόνο από την οργάνωση εν γένει, αλλά από τα άτομα που εργάζονται μέσα στον οργανισμό μέχρι το σημείο που επηρεάζει τη συμπεριφορά τους.

Όπως αναφέρει η έκθεση,  η επικοινωνία αποτελεί κρίσιμο συστατικό για την ασφάλεια και συνιστά στους κατασκευαστές να στρέψουν την εστίασή τους στην αρμοδιότητα των κινδύνων παρά στην κουλτούρα ασφάλειας επικεντρωμένη αποκλειστικά στη συμμόρφωση. Η έκθεση τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται άνετα ώστε να αναφέρουν τυχόν προβλήματα ασφάλειας. Εάν οι εργαζόμενοι παρατηρήσουν ότι οι κανονισμοί ασφαλείας παραμένουν ανεξέλεγκτοι και αισθάνονται ότι οι θέσεις εργασίας τους κινδυνεύουν εάν μιλούν για πιθανά προβλήματα - μπορεί να συμβεί καταστροφή.

Παράδειγμα η έκρηξη στις εγκαταστάσεις της  BP με 11 θύματα όπου την ίδια μέρα η εταιρεία  γιόρταζε τα 7 χρόνια χωρίς ατύχημα. Το ιστορικό της εταιρείας «χωρίς περιστατικά» δημιούργησε το ψευδές τεκμήριο ασφάλειας, το οποίο είναι συχνά αντιπαραγωγικό για την πρόληψη μελλοντικών περιστατικών.

Στην  έκθεση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφάλειας και Ελέγχου Κινδύνων (CSB) των Η.Π.Α., αποκαλύπτεται , ότι η κουλτούρα " χώροι εργασίας χωρίς περιστατικά" στην BP επισκίασε τη διαχείριση πραγματικών κινδύνων ασφάλειας. Η BP δεν χρησιμοποίησε το πρόγραμμα ασφάλειας για τη διαχείριση των κινδύνων. Αντ' αυτού, η εταιρεία το χρησιμοποίησε μόνο για να δείξει συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

(Συνεχίζεται)

Social Bookmarks